Perşembe, Mart 28, 2024
Home > Estetik Cerrahi > Yüz Estetiği > Çene ve Elmacık Kemiği Estetiği

Çene ve Elmacık Kemiği Estetiği

Yüze genç bir görünüm veren iki tane elmacık kemiği ve çene ucu arasındaki üçgendir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte elmacık kemiği ve çene arasındaki bölgenin gevşemesiyle birlikte, yüzün çehresi dikdörtgen bir yapıya döner. Yüzdeki bu ifadenin bozulması, kişinin yaşlı bir yüze geçtiğinin belirtisidir. Bizim toplumumuzda kişilerin elmacık kemikleri genellikle zayıf bir yapıya sahiptir. Bu yapı şekli kişilere kuvvetli ve yaşlanması daha geç olan bir yüz yapısı vermektedir. Güzellik kriterleri incelendiğinde, elmacık kemiklerinin belirgin olması gerektiği görülür. Bu nedenle elmacık kemiklerinin büyütülmesi gerekir. Bu işlemde elmacık kemiklerinin büyütülmesi iki farklı amaçla yapılabilir. Bunlardan biri elmacık kemiklerinden yapıdan dolayı belirgin olmaması, diğeri ise yaşın etkisiyle yüz dokularındaki değişimdir. Kişinin durumuna göre elmacık kemiği ameliyatı kapsamında farklı büyütme teknikleri kullanılarak, kemikler büyütülebilir.

Kişilerin bazısında elmacık kemiğinde, bazısında alt çene ucunda sorunlar olabilir. Bu sorunların giderilmesi için, çoğunlukla yüz protezleri kullanılır. Bu protezler yüzde bulunan kemikleri büyütmek için kullanılır. Kemiklerin üzerine eklenerek kullanılır. Burada yetersiz kalan elmacık kemiklerini daha çıkık bir hale getirmek ve büyütmek, küçük olan çeneyi biraz daha büyütmek için yüz protezleri kullanılır. Bunun yanında alt çene ucundaki sorunları gidermek için, değişik teknikler kullanılır. Çene ve elmacık kemiği ameliyatı uygun planlama ve uygun zamanda yapılırsa, mükemmel sonuçlar alınır.

Elmacık kemikleri ameliyatında büyütme teknikleri nelerdir?

  • Yağ transferi yöntemi: Bu yöntemde kişinin kendi vücudunun bölümlerinden alınan yağlar, yüzdeki elmacık kemiklerine enjekte edilmektedir. Bu uygulama yapılırken lokal anestezi kullanılır.
  • İmplant yöntemi: Bu yöntem ileri aşamada yüz ortasında düzleşme olmuş olan hastalarda tercih edilmektedir. Bu uygulama genel anestezi altında yapılır. Ağzın içinden yapılan kesiden girilip, elmacık kemikleri üzerine protez yerleştirilir. Yaklaşık olarak bir saat süren uygulamada, yapılan kesiler çok ince estetik dikişlerle kapatılır. Yapılan elmacık kemiği estetiğinden sonra yanaklarda hissedilen hafif bir gerginlikle, hafif bir sızlama oldukça normal kabul edilir. Bu etkilere karşı ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bölgede olan morlukların ve şişkinliklerin daha çabuk inmesi için, birkaç gün süreyle baş yukarıda uyumak ve bölgeye soğuk kompres yapmak gerekir. Bu etkiler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fakat genellikle elmacık kemiği ameliyatının 2. gününden itibaren yoğunlaşıp, 10-14 günde tamamen etkisini yitirir.
  • Yüz ortasından germe ya da askılama yöntemi: Elmacık kemiği ameliyatında kullanılan bu yöntemde şakakta bulunan saçlı alandan açılan çok küçük deliklerden girilir. Bu endoskopik yöntemlerle birleştirilerek uygulanabilir. Yapılan işlem sonrasında hastalarda herhangi bir iz kalmaz.
  • Geçici dolgu maddeleriyle yapılan yöntem: Elmacık kemiği ameliyatında kullanılan diğer bir yöntem olan geçici dolguda ise, dolgu maddeleri kullanılarak elmacık kemikleri belirgin hale getirilir. Bu uygulamanın dezavantajı kalıcı bir iyileşme sağlamamasıdır. Hastaların elmacık kemikleri 6-12 ay içinde eski haline dönüş yapar.

Çene estetiği nedir?

Çene estetiği çene bölgesinin yüzle olan orantısını düzeltmek amacıyla uygulanır. Bunun için bir grup işlem yapılmaktadır. Çene kemiklerinde ciddi oranda deformasyonla birlikte ısırma sorunları olması halinde, ortognatik cerrahi adı verilen komplike ve uzun sürecek bir tedavi uygulanabilir. Çenede hafif eksiklik olmasında çene ucu protezi sayesinde büyütme, hafif derecede olan fazlalıklarda kemik törpüleme uygulamasıyla yüzde profil estetiği düzeltilir. Çene ucunda olan küçüklük kişilerde sıkça rastlanan bir sorundur. Hafif derecedeki sorunlarda çene ucuna implant uygulamasıyla, ileri derecede olan sorunlarda ise çene kemiğinin kesilip ilerletilmesi şeklinde düzeltme sağlanır. Çene ucunda gerçekleşen düzelme sayesinde hem boyun altında bulunan yumuşak dokuyla derinin gergin durması sağlanır, hem de yüzdeki profil düzeltilir.

Çene ucu estetiği sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Bu uygulama sonrasında komplikasyonlar nadir olarak ortaya çıkar. Bunlar oldukça küçük sorunlardır. Ameliyat sonrasında birkaç gün sürecek şişlikler oldukça normal kabul edilir. Bazen iyileşme döneminde hafif asimetri oluşması gibi komplikasyonlar oluşsa da, bunlardan kişi fazla rahatsızlık hissetmez.

Çene ucu estetiği nasıl uygulanır?

Kişilerin ilk muayenesinde çene ve yüz oranları, dişlerde olabilecek ortognatik sorunlar ve yüzde genel gelişim durumu incelenir. Gerektiği takdirde hastaya radyolojik incelemeler yapılabilir. Kişinin çene ucu ameliyatından beklentisi, genel sağlık durumu, sigara kullanma alışkanlığı, kullanmış olduğu ilaçlar sorgulanır. Eğer kişi sigara kullanıyor ve kullanmış olduğu ilaçlar ameliyata olumsuz etki yapacaksa, ameliyattan belli bir süre önce kesilmesi gerekir. Bu tedbirler hastanın iyileşmesini olumlu olarak etkiler.

Çene ucu estetiği hastalara genel anestezi ya da lokal sedasyon altında uygulanır. Kişinin çene altından ya da ağız içinden açılan kesiden protez yerleştirilir. Eğer küçültme yapılacaksa, kemik törpüleme işlemi yapılır. Yapılan uygulama yaklaşık olarak bir saat sürer. Açılmış olan kesiler ince estetik dikişlerle kapatılır. Elmacık kemiği ameliyatı sonrasında hastalar aynı günde ya da ertesi gün taburcu edilir.

Çene estetiği sonrasında çenede oluşan hafif gerginlik ve anestezinin etkisinden sonra duyulan ağrılar için, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bunlar oldukça normal etkilerdir. Oluşan şişlik ve morluklar için, birkaç gün süreyle yüksek yastıkta yatma ve bölgeye soğuk uygulama yapılması gerekir. Bu etkiler herkeste farklı şiddette oluşabilir. Genellikle 10-14 gün içinde kendiliğinden yok olur.

Çene ve elmacık kemiği ameliyatında kullanılan implantlar

Elmacık kemiği ameliyatı gibi yüzde küçültücü ameliyatlar, kemiklerin törpülenmesi ve kesilmesiyle yapılırken, büyütmek için yapılan işlemlerde vücut dokularıyla uyumlu olduğu tespit edilen implantların yani protezlerin yerleştirilmesiyle yapılır. Bu protezler üst çene kemiği, alt çene kemiği ve elmacık kemiğinde uygulanabilir.

Çene ucu implantları

Alt çene kemiğinde küçüklük ve çene ucunda geride olma durumu söz konusu olduğunda, bu bölgelere yerleştirilen implantlarla alt çenede uzama sağlandığı gibi, yüzle orantısı düzeltilir. Buna vücutla uyumlu olan çene ucu implantları kullanılır. Bu implantlar yarım ay biçiminde, farklı uzunlukta ve değişik kalınlıktadır. Bu yerleştirme işlemi ağız içinden dudakla dişlerin arasında bulunan oluktan açılan bir kesiden ya da çenenin alt bölümünden cilde yatay açılan 2-3 cm lik bir kesiden yapılır. Yapılan işleme ve hastanın isteğine göre genel anestezi ya da lokal anesteziyle protezler yerleştirilir. Yapılan işlem sonrasında hastada çok ciddi morluk ve şişlik meydana gelmez. Aynı gün hasta taburcu edilebilir. Çene ucunda uygulanmış olan flaster birkaç gün içinde çıkarılır. Uygulama ağız içinden yapıldıysa, hastalar birkaç gün sıvı beslenme yapmalıdır.

Alt çene kemiği (Mandibula) açı bölgesi implantları

Alt çene kemiği kulak memesinin birkaç santim alt ve ön tarafında açılanma yapar. Alt çene kemiğinin az geliştiği bölge olan bu bölüm silik olan kişilerde yüzde orantının dengelenmesi için ve daha çıkıntılı olacak alt çene kemiği yapabilmek için implant uygulaması yapılır. Uygulama ağız içinden yapılacak bir kesiyle yapılır. Yapılan işlem sonrası hastalar hemen eve dönebilir. Yüzde olan elastik bandajlar, ameliyattan sonraki birkaç gün içinde çıkarılır.

Üst çene kemiği (Maxilla) implantları

Kişilerde bazen yapısal olarak üst çene kemiğinde gelişim daha az olur. Bu durum alt çeneyle üst çene arasında olan orantıyı olumsuz olarak etkiler. Üst çene kemiği daha az gelişen kişilerde ağız içinden yapılacak kesiyle implantlar yerleştirilir. Bu dişlerin üzerinde ve burun kanatlarında belirli bir dolgunluk meydana getirir. Aynı zamanda burun deliklerinin olduğu bölümün biraz daha öne getirir. Üst çene kemiği implantları çoğunlukla burun estetiği ameliyatıyla birlikte yapılacak bir işlemdir. Tek başına uygulandığında, hastalara lokal anestezi yapılır.

Elmacık kemiği (Zygoma) implantları

Yüzde elmacık kemiği çıkıntısı olması gerekenden az olan kişilerde, daha çıkıntılı ve köşeli bir kemik yapısı yaratmak ve bunun yüzle orantısını sağlamak için implantlar uygulanır. Bu implantlar farklı uzunlukta ve değişik kalınlıkta üretilmiştir. Bu protezlerin seçiminde hastaların yüz orantısı değerlendirilerek uygulama yapılır. Elmacık kemiği ameliyatında, sedasyon destekli lokal anestezi veya genel anestezi uygulaması yapılır. Bu implantlar ağzın içinden üst dudakla dişler arasındaki oluktan yapılacak kesiden yerleştirilir. Kişilerde elmacık kemiğine yapılan implant uygulamasında başarıyı etkileyen etkenler implantın boyutlarıyla, bunların yerleştirildiği yerin doğru seçilmesidir. Doğru ve uygun şekilde yerleştirilen protezler kişilerde göze hoş gelen bir görüntü meydana getirir.

Elmacık kemiği ameliyatında uygulanan implantların bir avantajı da, kişilerde orta yüz bölgesinde olan yaşlanma etkisiyle meydana gelen gevşek yağ yastıklarının altını doldurması ve daha gergin, genç bir orta yüz görünümü sağlamasıdır. Yapılan uygulamadan sonra, hastalarda önemli sayılacak morluk ve şişlik meydana gelmez. Hastalar birkaç günde normal yaşamına geri dönebilir. Bunun dışında hastaların birkaç gün süreyle beslenmesinde yumuşak gıdaları tercih etmesi önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir