Cuma, Mart 29, 2024
Home > Estetik Ameliyatlar > Plastik cerrahi geçmişin izlerini siliyor

Plastik cerrahi geçmişin izlerini siliyor

estetik_03_161003Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Açıkel, “Lazerle Zımparalama ve İnce Deri Yaması” adlı yöntem ile insanların vücutlarındaki jilet ve cam kesik izlerini ‘belirsiz’ hale getirildiğini söylüyor. Bu ameliyatlar sadece kendine zarar veren sokak çocuklarına özgü değil, genel yapı içinde pek çok kişide bu tür davranış biçimleri görülebiliyor.

Kendini jiletlemeye bağlı olarak özellikle kollarda ve göğüs ön duvarında gözlenen, kolaylıkla anlaşılan ve yaşam boyu kalıcı olan izler, Amerikan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Dergisi’nde yayınlanan “Lazer-Dermabrazyon ve İnce Deri Greftiî tekniği ile tedavi ediliyor.

Önce lazerle zımpara sonra yeni deri yaması
Tedavi yöntemi şu şekilde uygulanıyor, “İzlerin olduğu alanın, izler arasındaki normal deriyi de içerecek şekilde, 50-150 mikronluk üst deri tabakasını lazer veya dermabrazyon aleti yardımı ile kaldırılıyor. Daha sonra bu alanı, uyluk veya gizlenebilir başka alanlardan alınan, 0.2-0.3 mm kalınlığında çok ince deri yamaları ile kapatılıyor. Böylelikle uygulanan deri yaması alttaki jilet izi ve normal deri arasındaki renk farkının üzerini foto1kapatıp kamufle ediyor, deri alınan alan ise kendiliğinden bir haftada iyileşiyor.

Tipik jiletleme görüntüsü kayboluyor
Yöntemin en önemli avantajı kendine özgü olan ve kolaylıkla anlaşılabilen jilet izlerinin tipik görüntüsünün ortadan kaldırılması ve yanık izi gibi “sosyal olarak kabul edilebilir. daha az dikkat çeken ve daha masum bir ize dönüşmesidir. Ameliyatlı alan ile normal deri arasındaki renk tonu farkı ilk aylarda daha belirgin iken 6’ıncı aydan itibaren gittikçe azalıyor.

15-25 yaş risk grubunda
Kendine kesici bir alet ile zarar verme davranışı yapılan araştırmalara göre 15-25 yaş grubunda daha sık gözleniyor. Günümüz batı toplumlarında özellikle ergenlik çağındaki kızlar arasında yaygın olduğu tespit edilen kendi bedenini jiletleme veya kesme davranışı ile ilgili, “Amerika’da görülme sıklığının yüzde 4 olduğu ve gittikçe arttığı bildiriliyor.

Kişinin psikolojik olarak hazır olması gerekiyor
Jilet izlerinden kurtulmak isteyen kişilerin psikolojik olarak bu tarz bir ameliyata hazır olması gerektiğini özellikle vurgulanmaktadır. Daha önce böyle bir şey yapmış artık tamamen düzelmiş ve normal bir yaşam süren bir bireyin iş ve sosyal hayatında, olumsuz özellikler çağrıştıran, bu izleri açıklamakta zorlanabiliyor. Arkadaş edinme, evlenme, yeni bir işe girme, yeni bir sosyal çevreye girme dönemlerinde söz konusu izler bir kabus gibi karşılarına çıkabiliyor. Bu ameliyat kişinin geçmişindeki bu izleri sosyal olarak kabul edilebilir hale getiriyor.

kol1İzlerden tamamen kurtulmak tıbben mümkün değil
Jilet izlerininin, yanık izi gibi diğer yara izlerinden ayıran en önemli özelliğin ise yan yana ve birden fazla olması olduğu belirtiliyor.

Bu izlerin birden fazla sayıda olması ve her bir izin normal deriden farklı renkte olması nedeniyle aynı şekilde tedavisinin mümkün olmadığı da vurgulanıyor.

Tekniğin jilet izlerini kamufle etmeye yönelik olduğunu hatırlatılarak “Jilet ve kesik izlerinin tamamen yok ederek normal bir deri görünümünü sağlamak henüz tıbben mümkün olmadığı belirtiliyor.

UMUT ÇOCUKLARI DERNEĞİ BAŞKANI YUSUF KULCA:
“İzler hayatlarına tokat gibi çarpıyor ”

Sokak çocuklarının kollarını, göğüslerini kimi zaman ise boyunlarını kesme davranışı göstermelerinin nedenini kendilerini aşağılayan insanlara karşı bir tepki niteliğinde olduğunu söyleyen Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca, “O anda sanki kendilerine zarar veren insana zarar veriyormuş gibi hareket ederler. Böylece rahatlarlar. Ancak kendilerine geldiklerinde ise derin bir pişmanlık duyalar” diyor. Bu gençlerin tedavi olduktan sonra topluma uyum sağlamaya çalışırken kesik izlerinin hayatınlarına tokat gibi çarptığını vurgulayan Kulca, “Bu izler nedeniyle doğru düzgün işe giremezler. Dışlanırlar. Kesinlikle iş verilmez. Bu ameliyat aslında bu çocukların yeniden doğuşunu simgeliyor. Toplum ile barışını sağlıyor” diye konuştu.

PROF.DR. MÜFİT UĞUR: “ÖNEMLİ BİR AŞAMA”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pskiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Müfit Uğur, lazerle zımparalama ve ince deri yaması tekniği ile hastanın psikiyatrik odak noktasının ortadan kaldırılması yönünde önemli bir aşama olduğunu söyledi. Kişinin kendine zarar verirken yüksek miktarda ‘endorfin’ salgıladığını ve bu nedenle normal insanlardan farklı olarak daha az acı duymadıklarını kaydeden Uğur, “Bu tür hastalar genellikle dövme yaparak ya da yazın uzun kollu kıyafetler giyerek izleri kamufle etmeye çalışırlar. Karşısındaki bir kişinin bu izi görmesi halinde ise tetiklenme söz konusu olabilir. Bu anlamda izin daha kabul edilebir hale getirilmesi hastanın psikiyatrik olarak iyileşmesine büyük katkı sağlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir