Perşembe, Mart 28, 2024
Home > Estetik Ameliyatlar > Yağ aldırma Liposuction

Yağ aldırma Liposuction

1

Yağ aldırma konusunun tarihçesi liposuction ile başlamış olup, başta kaba bir şekilde uygulanan bu yöntem günümüzde değişik isimler ile daha ince bir şekilde yapılmaktadır. Liposhaping veya Liposculpture isimi verilen işlemlerde liposuction yöntemi daha zarif instrumanlarla üç boyutlu düşünce ve uygulama mantığıni kullanarak işlenir. Yöntemlerin hepsinde yağ dokusu milimetrik deliklerden girilen kanüller yardımı ile vakum kullanarak dışarı alınır.Yağ dokusu anatomisine baktığımızda yağ dokudu katmanları ve dağılımı vücudun her bölgesinde değişik olmakla birlikte kilo alındığında kişiden kişiye farklı deformasyonlar söz konusu olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı yeğ alma-şekillendirme işleminde deformasyona yönelik üç boyutlu tasarım gerekmektedir. Ayrıca en yüzeysel cilt altı yağ dokusu katmanı her zaman korunmalıdır, bu tabakanın zarar görmesi cilt yüzeyinde boşluklar ve deformasyonlar oluşturur. Tartışılması gereken başka bir konu lenfatik dolaşım ve sellülit durumudur. Çoğu zaman ameliyattan önce lenf drenajı sağlayan vakusuz ve doğal masajlar tavsiye ediyorum ve ameliyat sonrası bu masajlara devam edilmesini öneriyorum. Kişiler özellikle gençler bu ameliyata kilo verdiren bir işlem olarak bakmaktalar, ancak bu ameliyat şekillendirme ameliyatıdır ve kişi ideal kilosuna yaklaşıp metabolizmasına dahil edemediği deformasyonları bu yöntemle gidermesi gerekiyor.

Kilo verme amaçlı yapılan mega liposuction işleminde ultrason ile eritilen yağlar vakum sistemi ile dışarı alınır. Tabii işlemden sonra meydana gelebilen cilt bolluğu ve sarkmaları daha sonra toparlanması gerekir. Liposuction işlemini kolaylaştıran başka bir yöntem titreşimli liposuction veya vibroliposuction dır. Bu yöntemde kullanılan kenuller titreşimlidir ve cerrahın uygulamasını kolaylaştırır. Yenilikler arasında lazer lkullanımı sozkonusu olmaktadır, bu yöntemde lazer enerjisi yağ dokusu içinden uygulanıp yağlar eritilir ve mantığı ultrasonik liposuction a benzer ve eriyen yağlar vakum sistemi ile dışarı alınır.

Yağ şekillendirme işleminde lazer, ultrason, titreşim veya lipoliz gibi yardımcı mekanizmaların kullanımından daha önemli bir faktör var. Bu faktör kontrollu mikro işlem dir. Yardımcı mekanizmalarda kontrol zordur ve komplikasyon oranını arttırır. Benim görüşüm bu konuda kişinin ideal kilosuna doğal bir şekilde ve özellikle spor yaparak yaklaşmasından yanadır. Bu aşamadan sonra metabolizma dışında kalan ve diet ile verilemeyen deformasyon alanları mekanikal mikro-liposuction yardımıyla kontrollu bir şekilde ve üç boyutlu olarak düzeltilir. İşlemden sonra bir gece hastanede kalınması gerekli ve erken dönemde yürüyüşler tavsiye edilir. İlk Bir hafta özel korse giyilir ve daha sonra antropometrik ince korselerin kullanılmasını 1ay süreyle tavsiye ediyorum. Liposuction vücudun her bölgesine yapılabilir ancak diz altı bölgesinde uygulanması sakıncalıdır, özellikle dolaşım bozukluğu ve ayakta çalışma mecburiyeti olan kişilerde lenfatik drenajın anatomisini bozduğu için kullanılmamalıdır. Bu bölgede enjeksiyon yöntemi kullanılabilir. Lipoliz isimli bu yöntemde yağ eritici ajanlar yağ dokusu içine ameliyat gerektirmeden enjekte edilir.

10-15 seansta ve haftada bir yapılan lipoliz işlemi küçük alanlarda başarılı. Mezoterapi ve karboksiterapi gibi yöntemler estetik cerrahi literatürüne girememiş ve mekanizmaları net olarak ortaya konmamış yöntemlerdir ve çok az kişide belkide ek olarak uygulanan diet programlarından faydalı olmuştur.

Yağ Enjeksiyonu (Fat injection)
Yağ enjeksiyonu, lipoinjection, lipofilling gibi terimlerin anlamı birbirine yakın olup, bir bölgeden alınan yağ dokusunun bir başka bölgeye dolgu yapma amacı ile kullanımını ifade eder. Yağ enjeksiyonunun başlıca uygulama alanları, vücut hatlarını düzeltmek, yüzdeki yaşlılık çizgilerinin belirginliğini azaltmak ve zayıf yüzlere daha dolgun bir görünüm vermektir.

Dokuların sarkması ile oluşan çizgilenmeler ve katlanmalar, ancak yüz germe ameliyatları ile düzeltilebilir, yağ enjeksiyonu ise bu görünümü sadece kamufle edici niteliktedir. Yağ enjeksiyonu işlemi, yüz germe ameliyatları ile kombine edilerek her ikisi de bir arada uygulanabilir. Kombine girişimlerde, yağ dışında, yapılan ameliyattan artan dokuları da kullanabilme imkanı olduğu için doku enjeksiyonu da yapılabilmektedir.

Yağ enjeksiyonu için kullanılacak yağ dokusu liposuction işlemi ile elde edilir. Yağlar, liposuction tekniği ile vücutta yağ dokusunun fazla olduğu herhangi bir bölgeden alınabilir. Alınacak miktar, enjeksiyon yapılacak doku miktarına göre değişir. Girişim, yapılacak işlemin büyüklüğüne bağlı olarak lokal ya da genel anestezi altında planlanır. Ameliyattan sonra rahatsızlık verecek derecede ağrı şikayeti olmaz, enjeksiyon bölgesinde hafif ödem (şişlik) ve morarma oluşabilir, ödem ve morarma 7-10 gün içinde kaybolur.

Enjeksiyon sonrası ilk 6 ay içinde enjeksiyon yapılan yağların yaklaşık yarısı vücut tarafından emilir, kalan yağ miktarı ise kalıcıdır. Doku enjeksiyonu yapıldığında, vücut tarafından emilim oranı ise çok daha azdır. 3-5 gün sonra uçak yolculuğu yapılabilir ve 4-7 gün sonra işe dönülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir