Perşembe, Mart 28, 2024
Home > Estetik Ameliyatlar > Bacak Estetiği

Bacak Estetiği

Yaşlanma, aşırı kilo alıp verme, yer çekimi, kalıtsal ve çevresel birtakım faktörlerin etkisiyle kalça ve üst bacak derisinin kalınlığı ve esnekliği azalır. Deri altındaki yağ, kas ve kemik dokularının atrofisi(erimesi) artar. Derinin hemen altındaki dermis tabakasında bulunan elastik liflerin ve kolajen liflerin oranı azalır. Sonuç olarak yer çekiminin de etkisiyle deride bollaşma ve sarkmalar ortaya çıkar. Bu tablo kişinin daha yaşlı görünmesine neden olur. Bunun da birçok estetik bozuklukta olduğu gibi birtakım psiko-sosyal problemlere yol açması kaçınılmazdır.Kalçalarda ve üst bacaklarda ortaya çıkan sarkmaların hafif derecede olması halinde sadece liposuction ile yeterli kontür düzelmesi sağlanabilir. Eğer orta derecede bir sarkma söz konusu ise yapılacak bir bacak germe (thighplasty) ameliyatı ile fazla deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır ve oluşacak yara izi kasık çizgisinde ve mayo içinde kalacak şekilde sonuçlanabilir. Eğer sarkma ileri boyutta ise, o zaman bacak içlerinden boylamasına deri ve deri altı yağ dokusu da çıkarılacağından kasık çizgisindeki ize ilaveten bacakların iç yüzü boyunca aşağıya doğru uzanan bir iz daha olacaktır.

Kalça bölgesinde de durum aşağı yukarı aynıdır. Kalça germe ameliyatında kesiler, ya kalçanın üst sınırı hizasından ya da kalça altı kıvrımı düzeyinden yapılacak kesilerle cilt ve cilt altı yağ dokusu çıkarmaları yapılır ve dikiş hatlarının mayo içinde kalacak şekilde planlanmasına özen gösterilir.

Basen bölgesinde yağ birikintilerinin yapmış olduğu çıkıntılar ve kalçalardaki sarkmalar kişinin bacaklarının daha kısa görünmesine neden olur. Kalça germe ameliyatı ile birlikte basenlere yapılacak liposuction, bacakların daha uzun ve estetik görünmesini sağlayacaktır.

Kalça ve bacak germe ameliyatlarında amaç mümkün olan en az izle daha düzgün, daha gergin, sarkmaları ve çıkıntıları olmayan bacaklarla; daha dik, kalkık ve gergin kalçalar elde etmektir. Bu sonuçlar tüm estetik girişimlerde olduğu gibi kişinin öz güvenini artıracak, beğendiği kıyafetleri rahatlıkla giyebilmesini sağlayacak ve daha girişken olmasına katkıda bulunacaktır.

Bacaklarda sıklıkla görülen estetik kusurlardan biri de, dizlerin iç kısımları ile dizin hemen üstündeki iç ve dış bölgelerde görülen fazla yağ birikimine bağlı çıkıntılardır. Bu çıkıntılar yapılacak olan liposuction işlemiyle kolayca ve başarılı bir şekilde giderilerek görünümleri daha estetik hale getirilebilir. Benzer çıkıntılar alt bacağın bileğe yakın 1/3 alt kısımlarında; ön-dış, arka-dış ve arka-iç bölgelerinde de görülebilirler. Bu görüntü alt bacağın çok kalın olduğu izlenimini doğurur. Aynı şekilde bu bölgelere liposuction yapılarak bu izlenim giderilir ya da, alt bacak gerçekten tümüyle normalden kalın ise bile, bu işlem sonucunda daha ince imiş gibi görünmesi sağlanabilir.

Bazen alt bacağın alt kısımları yani ayak bileği bölgesi bacakların daha üst bölümleriyle orantısız bir şekilde ince olabilir. Bu bölgelerin kalınlaştırılarak daha estetik bir görünüme kavuşturulması için de lipofilling yöntemine başvurulur.

Bazı kişilerde yapısal olarak alt bacakların özellikle iç kısımlarındaki kas dolgunluğu, normalden daha az olur ve bu durum bacakların çarpık görünmelerine neden olabilir. Böyle durumlarda da lipofilling yöntemiyle bu bölgelere ekstra hacim kazandırılarak çarpık görünüm ortadan kaldırılabilir. Aynı amaçla kullanılan, hazır veya hastaya göre imal edilebilecek silikon protezlerde(calf protez) kullanılabilir.

Bu ameliyatlar lokal anestezi, spinal veya epidural anestezi(belden uyuşturma) veya genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında gerçekleştirilirler. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Nadiren bir gece hastanede kalınması gerekebilir. Ameliyatlardan sonra elastik kompresyon sağlayan korseler giydirilir. Dikişler 10-14. günlerde alınır. 2-3 hafta süreyle günlük aktiviteler bir miktar sınırlanabilir. Yürüyüş ve hafif sporlara ikinci haftadan itibaren izin verilir. Daha ciddi sportif aktivitelere altıncı haftadan sonra başlanabilir.

Komplikasyonlar

Enfeksiyon, hematom ve seroma (cilt altında kan ve sıvı birikimi), yara ayrışması gibi komplikasyonlara nadiren rastlanabilir. Bunlar genel prensipler dâhilinde çözümlenir. Çok nadiren yağ embolisi ve buna bağlı ciddi problem gözlenebilir. Riskli vakalarda bu probleme has koruyucu önlemler almak gerekir.

İstenmeyen Sonuçlar

Asimetrik görünümler, liposuction alanlarında yüzey düzensizliği, yara izlerinin istenmeyen şekilde belirgin oluşması, baldırlara konan silikon protezlerin yer değiştirmesi gibi durumlarla çok seyrekte olsa karşılaşmak mümkündür. Bu gibi durumlarda rötuş mahiyetinde ikincil girişimler gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir