Cuma, Nisan 19, 2024
Home > Estetik Ameliyatlar > Botoks (Botox)

Botoks (Botox)

Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoksun, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile hedef organı arasındaki iletimi durduran bir etki mekanizması vardır. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Laboratuvar ortamında da üretilebilinen bu madde uzun yıllar medikal tıpta değişik hastalıklarda kullanılmış olup günümüzde estetik amaçlı uygulamalar sınıfında oldukça popüler hale gelmiştir.

Botoks’un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Plastik cerrahi alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır.

Botoks ile Kırışıklıklardan ve Çizgilerden Kurtulun
Yüzümüzdeki bizi rahatasız eden kırışıklıklardan ameliyatsız kurtulmanın en kolay yöntemi olan botoks, 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir.

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.

Kozmetik ile uğraşan hekimler kırışıklıkların deri altında yer alan kasların kasılması sonucu derinin çekilmesiyle oluştuğunu söylemektedir. Bu kasların gevşemesi sonucunda kırışıklıklar azalır veya tamamiyle ortadan kalkar. Botoks tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklıklar alın çizgileri, göz etrafı kırışıklıkları ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botoks ayrıca gülme çizgileri, boyun ve çene kırışıklıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Botoks tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklıklar alın, göz etrafı ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botoks ayrıca gülme çizgileri, boyun ve çene kırışıklıklarının tedavisinde de kullanılabilir.

Botoks ile Kaşlarda Değişiklik Yaplabilir
Kırışıklar dışında botoks, kişiye yorgun bir ifade veren kaş düşüklüğünün tedavisinde kaş şekillendirme (kaş kaldırma), kızgın ifadeye sebep olan kaş arası ve üstü kasılmaların giderilmesinde cerrahi uygulamalara alternatif olmaktadır. Botoks ile kaş şekillendirme işlemi sonrası kaşlar 1-4 mm seviyesinde kalkabilmektedir.

Ucuz Sahte Markalı Botoksdan Kaçının
Botoksla ilgili en önemli konulardan biri özellikle orjinal marka ve dozajlarda kullanılmasıdır. Piyasada çok çeşitli uzakdoğu ve Çin malı Botokslar bulunmaktadır. Hastaların mutlaka çok ucuz ve farklı isimlerden kaçınması gerekir.

Botoks etkisi kesinlikle GEÇİCİ olup etki süresi kişinin kendi metabolizmasına bağlı olarak 4 aydan 6 aya kadar sürebilmektedir. Ayrıca uygulama sıklığı ile bu süre daha da uzayabilmektedir.Bilinmesi gereken diğer bir nokta botoks etkisi geçtikten sonra uygulama öncesi duruma dönüleceği ve hiçbir şekilde daha kötü durumun oluşmayacağıdır.

Botoks uygulamaları uzun zamandır yapılmakta olup bugüne kadar ciddi bir yan etki resmi olarak yayınlanmamış olmakla birlikte uygun olmayan doz ve yanlış uygulamalarla istenmeyen ve fakat kesinlikle hiçbir şey yapılmasa dahi geçici yan etkiler olabilmektedir. Toksin çok düşük miktarlarda enjekte edildiği için, tedavi güvenli, yan etkiler minimaldir. En sık yan etki uygulama alanlarında olabilecek oldukça küçük morarmalardır. Diğer bir yan etki göz kapaklarında ve kaşta olabilecxek düşmeler olup düzeltme tedavisi ile çok çabuk giderilebilmektedir. Ayrıca uygulamalar sonucunda düzeltme uygulaması ile giderilebilen asimetrik kaş kalkmaları görülebilmektedir.

Botoks Felç mi Eder?
Botoksun etkisi kalıcı değildir, ortalama 6 ay kadar sürer. Dolayısıyla kalıcı bir felçten söz etmek mümkün değildir. Mekanizmasında ise kasa verilen iletiyi geçici bir süre durdurur. Bu sayede mimik kaslarımızı yeteri kadar oynatamayız ve buradaki kırışıklıklar silinir.

Botoks ve İfadesiz Yüz?
Bu düşünce son derece yanlış bir anlayıştır. Doğal Botoks uygulamaları ile kaslarınızı Botoksa rağmen oynatabilirsiniz. Dolayısıyla kimse bu durumu fark etmeyecektir. Ancak bazı hastalar hiç kaslarının hareket etmesini istemeyebilir. Bu durumda daha fazla dozlarla enjeksiyon yapılır.

Yan Etkileri Nelerdir?
Botox un bilinen hiç yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi maksimum etkisi yani kaslardaki gevşeklik 6 aydır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise kısa bir süre sonra geçecektir.

Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Botoksun diğer bir uygulama alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı değişik rahatsızlıkların giderilmesidir. Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde “hiperhidrozis” olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botoks son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur.Stres, emetikler, insülinler gibi uyaran

ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Bazen yapısal olarakda çok fazla terleme gözükebilir.

Terlemenin yoğun olduğu deri altına çok az miktarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engelliyor.

Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botoksun etkisi genellikle 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir sürelik durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı gerek avuç içi gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilmektedir.

5 thoughts on “Botoks (Botox)

  1. 19 SORUDA BOTOX

    1. Botox yılan zehiri midir?
    Hayır, Botox bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
    2. Botox Sağlık Bakanlığından onaylı bir ilaç mıdır?
    Kaş arası kırışıklıklarının tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk ve tek nörotoksin kompleksi Botox’tur. Botox’un bu kullanımı AB ülkelerinde yetkili kurumlarca ve yanı sıra ABD’de FDA tarafından onaylanmış durumdadır.
    3. Botox enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?
    Hayır bu mümkün değildir. Botox doktor tarafından kas içerisine yapılan bir enjeksiyondur. Kremler bizzat cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. Botox dinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde kullanılmalıdır. Sadece cilt üzerinde etkili olan kremler ile kas içerisine enjekte edilen ilaçlar birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kremler, cildi besleme, nemlendirme kolejen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. Botox ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.
    4. Botox yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor doğru mu?
    Hayır, bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusuyla gerçekleşen bir olay. Sanıldığının aksine Botox yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmiyor. Botox yaptıran birçok tiyatrocu var. Kırışıklıklarının giderilmesini isterken mimiklerini kullanmaya devam etmek istiyorlar. Uygulanan doz, bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkün. Bazıları kaşlarının kalkmasını isterken bazıları istemiyor. Bazıları için önemli olan göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmak.
    5. Botox uygulanınca yüz şişermi?
    Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları Botox zannedilmektedir. Botox bir dolgu maddesi değildir, yüzü şişirmez. Estetik operasyonlarda, dudak ve yanakları dolgunlaştırmak için bazı dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Ülkemizde genellikle, hyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri, kolajen veya kişinin kendisinden alınan dokular, enjeksiyonlarda dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu malzemeler, dokunun içerisine girdikten sonra, birkaç gün şişliğe neden olabilir. Botoxise bir dolgu maddesi değildir. Kırışıklığa yol açan kasları gevşetmekte kullanılan bir ilaçtır. Serum fizyolojik ile seyreltilerek enjekte edilir. Enjeksiyonun yapılmasından sonra kas içine yayılarak dağılır. Hiçbir şekilde yüzde dolgunlaştırma amaçlı kullanılmaz.
    6. Botox dudaklarda kullanılır mı?
    Hayır. Sadece dudak üstündeki, sigara çizgileri diye tabir edilen dikey çizgilenmelerde kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için kullanılmaz.
    7. Botox pahalı mıdır?
    Hayır. Düşünüldüğü kadar değil. Piyasada satılan ithal kremlerle veya 4-6 aylık kuaför masrafı ile karşılaştırıldığında önceden bütçelenebilir rakamlardır. Uygulama fiyatı doktordan doktora değişmekle beraber 400 ila 750 YTL arasında fiyatlar bulunmaktadır.
    8. Botox uygulamalarıma devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?
    Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.
    9. Botox nedir?
    Botox zamanla yüzde oluşan dinamik kırışıklıkları, çizgileri azaltan basit, cerrahi olmayan bir uygulamadır.
    10. Botox hangi bölgelere uygulanır?
    Özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri Botox tedavisine son derece iyi cevap vermektedir. Bunun dışında üst dudak ve boyun çizgileri tedavi edilebilir. Ayrıca el, ayak ve koltukaltı bölgeleri terleme tedavisinde Botox kullanılmaktadır.
    11. Botox’un etkisi ne kadar sürer?
    Botox’un etkisi 4-5 ay kadar sürmektedir. Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır.
    12. İlk etkiyi ne kadar sürede görmeye başlarım?
    3-7 gün içerisinde.
    13. Uygulama ne kadar sürer?
    10-15 dakikalık bir seans yeterlidir.
    14. Uygulama sonrasında iyileşme dönemi var mıdır?
    Basit, hızlı ve iyileşme süreci gerektirmeyen bir uygulama olduğu için uygulama sonrası günlük hayata hemen geri dönülebilir.
    15. Botox uygulamaları ağrılı mıdır?
    Çok az ve kısa süreli hafif batma hissi duyulur. Uygulama sonrası ağrı kalmaz.
    16. Botox yeni kırışıklıklara yol açar mı?
    Hayır. Botox uygulamasından sonra kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmekte. Birde kaşlar doğal görünümüne göre çok daha fazla kaldırıldığı taktirde böyle bir durum görülebilir. Bu kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.
    17. Uygulama nasıl olur?
    Doktorunuz en iyi sonucu alabilmek için enjeksiyon yapılacak bölgeyi tespit eder. Anestezi gerekmez, hassasiyete göre belki anestetik bir krem veya buz kompresi uygulanabilir. Uygulanacak her bölgeye çok az dozlarda Botox enjeksiyonla tatbik edilir.
    18. Yan etkisi var mıdır?
    Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır. Çok nadir olarak, baş ağrısı ve enjeksiyon alanında hafif kızarıklık görülebilir, makyajla kolayca kapatılabilir. Her ne olursa olsun Botox’un yan etkisi geçicidir, uygulama alanı ile sınırlıdır.
    19. Genital Botox nedir?
    Vajinizim olarak bilinen, psikojen sebeplerden dolayı, vajina girişindeki kasların spazmına bağlı olarak cinsel ilişkiye giremeyen bayanlara uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede vajina girişindeki spazm ortadan kalkıp sorunsuz bir cinsel ilişki mümkün olduğu gibi, ayrıca Botox’un etkisi aylarca devam ettiğinden, bu süre içersinde “öğrenme periyodu” yaşanmış olur ve Botox etkisi geçene kadar hastalar korkularını yendiklerinden psikolojik sorun ortadan kalkmış olur.

  2. belirli başlı yan etkisinin olmadığını biliyordum botox un ama bu kadar çok bölgelere uygulandığını bilmiyordum teşekkürler Dr.Bülent Cihantimur teşekkürler Kadınca net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir