Cuma, Mart 29, 2024
Home > Estetik Cerrahi > Yüz Estetiği > Göz Kapağı ve Göz Çevresi Estetiği

Göz Kapağı ve Göz Çevresi Estetiği

Göz kapağı estetiği sırasında alt ve üst göz kapaklarında oluşan torbalar halindeki yağların, gevşeyen ve buruşuk bir görünümü olan derinin fazlalığının alınmasıyla, kişiye daha genç ve diri bir bakış kazandırma ve göz kapaklarında oluşan kırışıkların giderilmesi sağlanmaktadır. Bu yöntem gözlerde olan sorunların giderilmesi için en etkili yol alarak kabul edilmektedir. Bunun yanında kaşların kaldırılması, yüz estetiği, rinoplasti, kırışıklıklar için yağ enjeksiyonu, elmacık kemiklerine silikon yerleştirme, botoks, lazer tedavisi gibi uygulamalarda göz kapağı ameliyatı sırasında uygulanabilir. Bu şekilde kişilerde yüzün gençleştirme işlemi daha kolay yapılabilir.

Göz kapağı ameliyatı hangi yaş gruplarındaki hastalara uygundur?

Bu tür estetik uygulamalar genellikle cildin elastikiyetini kaybetmeye başladığı 35 yaşından sonra uygulanmaya başlayarak, 70 yaşındaki hastalara kadar yapılabilir. Ancak doğuştan göz kapağında düşüklük olması ve gözün renkli bölümünün yarısına kadar kapanması halinde, çocukluk döneminde göz kapağı düşüklüğü için ameliyat yapılabilir. Göz kapaklarındaki düşüklüğün az olması halinde çocukların okul öncesinde ameliyat edilmeleri daha doğru olur. Bu ameliyat sırasında göz kapağını kaldıran kasın fazlalığı ve buradaki deri fazlalığı alınarak işlem tamamlanır. Göz kapağında fazla düşüklük olan hastalarda, göz kapağının kaşı kaldıran kasa asılması sayesinde başarılı sonuçlar alınır. Genç yaşlarda olan kişilerde genetik etkiler sebebiyle şekilsel sorunlar oluşursa, bunlara göz kapağı ameliyatı uygulanabilir.

Göz kapağı estetiği nedir?

Yüz bölgesinde yaşlanma etkileri ve bozulmalar ilk önce göz çevresinde meydana gelir. Orta yaş olarak kabul edilen dönemde ve bazı kalıtsal etkenlerin etkisiyle genç yaşlarda oluşan üst ve alt göz kapağı sorunlarında kişiler olduğundan daha yaşlı ve yorgun bir görünüme sahip olurlar. Kişinin bakışlarındaki canlılık söner, gençliğin verdiği dinamizm ortadan kalkar. Üst göz kapağında meydana gelen sarkmalar, gevşemeler, kat oluşumları, alt göz kapağında olan torbalanma ve şişkinlikler, ciltte sarkma ve derin çizgilerin yok edilmesi için uygulanan cerrahi işlemler göz kapağı ameliyatı olarak tanımlanır. Bu uygulamalar risk taşımayan, sonuçları oldukça etkileyici ve rahatça uygulanabilen bir gençleştirme operasyonu olarak kabul edilir. Bu yüzden göz kapağı ameliyatı uygulanan hastalar bunu gizlemek için uğraşmaz. Bu sorunlarından kurulmuş olan kişiler, uzun yıllar daha genç bir görünüme sahip olarak, hem psikolojik açıdan rahat olur, hem de daha genç bir görünüme sahip olur.

Alt ve üst göz kapaklarında olan bozulmalar nasıl başlar?                       

Yüzde olan yaşlanma ve bozulmaların ilk etkilendiği ve çok fazla oranda etkilendiği bölge alt ve üst göz kapaklarıdır. Üst göz kapağının sarkması, gevşemesi yüzünden gözün üzerine düşmesi engellenemez. Zaman içinde göz kenarıyla kaş kenarı da bu durumdan etkilenir. Alt göz kapağında şişme ve torbalanma meydana gelir. Göz kenarlarında oluşan derin kaz ayakları bu bozulmalara eşlik eder.

Göz kapağı bozulmalarında kişilik yapısını etkisi nedir?

Bazı kişilik yapılarında duygusal etkiler daha fazla görülür. Bu kililer öfkelerini, sevinçlerini, üzüntülerini ve mutluluklarını hemen yüzleriyle gösterirler. Bu etkilere mimik hareketlerini çok fazla kullanırlar. Bu yüzden yüzlerinde erken yaşlarda deformasyonlar oluşmaya başlar. Bu etkilerden en fazla üst ve alt göz kapağı etkilenir. Göz kapağı estetiği uygulanmış olan kişilerde bile sıkça ağlama estetiğin bozulmasına neden olur.

Göz kapağı estetiğini bozan sebepler nelerdir?

Göz kapağı ameliyatının yapılmasından sonra, kişilerde alkol ve sigara kullanımının olması, genetik faktörler, uyku düzensizliği ve yer çekimi etkisi nedeniyle yapılan estetik uygulamalar etkisini yitirebilir. Bu nedenle kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Doğuştan göz kapağında düşüklük olması ve tedavisi nasıl yapılır?

Kişilerde bu sorunun doğuştan olması halinde, zaman kaybedilmeden tedavinin uygulanması gerekir. Buna yapılacak müdahalenin gecikmesi durumunda, görme sağlığında bozulma ve kişinin körlükle karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Kişide göz kapağı düşüklüğü göz bebeğini kapatacak derecede fazla olursa, göz kapaklarını yukarıda tutan kasın fazlalığı alınarak, burada olan fazla deri çıkartılır.

Göz kapağı ameliyatı ile aynı zamanda uygulanan estetik işlemler nelerdir?

Göz kapağının alt ve üstünde yapılan estetik işlemlerde, yüzde bulunan diğer sorunlarda yapılan operasyonlarla giderilebilir. Bakışların canlılığı ve yüzün gençleşmesi için hastalara şakak ve alın germe işlemi, kaş kaldırma, kaz ayaklarının giderilmesi, elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi, burun estetiği gibi estetik uygulamalarda aynı anda yapılabilir.

Göz kapağı estetiği planlaması nasıl yapılır?

Göz kapağı ameliyatından önce hastanın yapılan muayenesi sırasında alt ve üst göz kapaklarında olan yağ fazlalığı, bu bölgede olan cilt fazlalığı, kas dokusunda olan bozulma oranı belirlenerek doğru bir ameliyat planlanması yapılır. Hastanın göz çevresinde oluşan şişliklerin nedeni belirlenir. Bunlar yapılacak operasyon öncesinde değerlendirilir. Hastaların göz tansiyonu olması halinde, bunun da ameliyat öncesinde göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hastada olan kal ve damar hastalıkları, diyabet gibi rahatsızlıklarda göz önüne alınarak, doğru bir ameliyat planının yapılması gerekir.

Göz kapağı ameliyatından önce nelere dikkat edilmelidir?

  • Hastalar ameliyattan en az 2 hafta önce aspirin, E vitamini, ibrufen gibi ilaçları kullanmayı bırakmalıdır. Bu süreçte ilaç kullanılması gerekiyorsa, bunu doktora bildirmek gerekir.
  • Göz kapağı ameliyatı öncesinde yine sigara, puro gibi tütün mamullerinden uzak durulmalıdır. Tütün içeren ürünler kan dolaşımını olumsuz olarak etkileyeceğinden, ameliyatın başarısını da olumsuz etkiler. Hem anestezi konusunda riske neden olur, hem de yara iyileşmesini geciktirir.
  • Ameliyat öncesinde C vitamini her gün 3 defa 1000 mg olarak kullanılabilir. Bu yaraların iyileşmesinde olumlu etkiler yapacak bir uygulamadır.
  • Göz kapağı ameliyatı öncesinde yapılması gereken EKG, akciğer röntgeni ve göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Bunlar ameliyatın yapılma zamanına etki edebilir.
  • Hastalarda hamilelik söz konusu olursa, ameliyatın ertelenmesi gündeme gelebilir.
  • Göz kapağı ameliyatı olacak hastalar alkol kullanmayı kesmelidir.
  • Ameliyat öncesindeki gece hastaların yemek yemeyi kesmesi gerekir. Eğer tansiyon ilacı gibi alması gereken ilaçlar varsa, bunları erken bir zamanda çok az suyla alabilir.
  • Göz kapağı ameliyatının yapılacağı gün hastaların saçlarına jöle, sprey gibi maddeler kullanmaması ve makyaj yapmaması gerekir.

Göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?

Hastalarda yapılan üst ve alt göz kapağı ameliyatı genel anestezi ay da lokal anestezi altında yapılmaktadır. Yapılan ameliyat yaklaşık olarak 1-3 saat içinde tamamlanır. Bu operasyonda hastalar herhangi bir acı duymaz. Yapılan müdahale üst göz kapağı kat çizgisinden ve alt göz kapağı kirpiklerin altından yapılan kesilerle uygulanır. Bu şekilde üst göz kapağı kas dokusunda olan gevşeklik ve sarkma giderilir. Kas dokusu ve bağ dokusu onarılır, fazlalık yağ dokusu ile deri alınır. Daha sonra açılan kesi yeri belirgin olmayacak şekilde dikilerek kapatılır. Dikişlere yapılan hafif bir pansumanla işlem tamamlanır.

Göz kapağı ameliyatında iyileşme süresi nasıldır?

Göz kapağı ameliyatı olan hastalarda anestezinin etkisinin geçmesinden sonra, hafif ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrılar fazla rahatsızlık vermediğinden, ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. Hastaların dikkat etmesi gereken konu, ilk 24 saat içinde gözlerini ovuşturmamalarıdır. Yapılan ameliyat sonrasında hastaların gözlerini tam olarak kapatmayan pansumanlar, doktor tarafından 4-5 gün içinde çıkartılır.

Ameliyat sonrasında gözlerde ve çevresinde oluşacak morlukların ve şişliklerin kontrol altına alınması için, en az 3 gece yatarken başa 30-40 derecelik bir açı verilmesi uygun olacaktır. Ayrıca 1-2 gün süreyle ameliyat bölgesine soğuk uygulama yapılabilir. Bu işlem morluk ve şişlikler için faydalıdır. Göz ve çevresinde oluşan şişlik ve morluklar genellikle bir hafta içinde geçer. Gözde meydana gelen kanlanma, oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltabilir. Bu süreçte hastaların ağır hareketlerden kaçınması ve göz kapaklarını iyileşme olana kadar bunlara dikkat etmesi gerekir. Bu hareketlere dikkat edilmediğinde, gözde kanama oluşması ve morluklar ile şişliğin artması söz konusu olabilir.

Göz kapağı ameliyatı olan kişiler 2 gün süreyle dikkat gerektirecek kitap, gazete gibi şeyleri okumaktan kaçınmalıdır. Hastalar ameliyattan sonraki 5. Günden itibaren araç kullanabilecek duruma gelir. Ancak bu süreçte araç kullanıldıktan sonra göz pomatları sürmeyi ihmal etmemeleri gerekir. Saçlarını yıkamak isteyen hastalar ikinci günden itibaren başını arkaya yatırarak yıkayabilir. Banyo için en az 4-5 gün geçmesi gerekir. İyileşme döneminde güneş ışığından ve fazla suni ışıktan gözlerin korunması gerekir. Bu ışıklara karşı güneş gözlüğü kullanılabilir. Lens kullanan hastalar ise ameliyattan sonraki hafta lenslerini kullanmaya başlayabilir. Ameliyat sonrasında göz kapaklarındaki iyileşme 2 haftalık bir süreci bulur. Bu süreçte dikkatli olan ve sonrasında kendine özen gösteren kişiler, göz kapaklarındaki sıkılaşma ve gençleşmenin verdiği estetik görünümü uzun süre korurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir